Szkoła Branżowa I stopnia
ZAWÓD KUCHARZ
Kucharz to zawód cieszący się dużą popularnością na rynku usług gastronomicznych. Idealny dla osoby, która lubi przyrządzać różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a także ciasta i desery. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne.
Absolwent szkoły ponadgimnazjalnej/ponadpodstawowej w zawodzie kucharz nabędzie umiejętności:
- dobierania surowców do potraw,
- stosowania różnorodnych technik w produkcji kulinarnej,
- posługiwania się narzędziami i sprzętem zmechanizowanym,
- sporządzania podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o receptury gastronomiczne,
- oceny jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw,
- organizowania pracy w kuchni,
- planowania posiłków i układania prostego menu w małej gastronomii,
- porcjowania, dekorowania i ekspedycji potraw w małej gastronomii.
Możliwości zatrudnienia:
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej w:
- barach szybkiej obsługi,
- punktach małej gastronomii jak :szpitale, szkoły przedszkola, internaty, stołówki.
- restauracjach,
- kawiarniach hotelowych,
- zakładach gastronomicznych,
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
(Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku od godz. 8.00)
PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej będzie przygotowany do:
· wykonywania prac związanych z przygotowaniem jednostki mieszkalnej do przyjęcia gości
· wykonywania prac pomocniczych w części gastronomicznej obiektu świadczącego usługi hotelarskie
· wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości
· wykonywania prac porządkowych na terenie obiektu świadczącego usługi hotelarskie
· wykonywania prac pomocniczych związanych z utrzymaniem w należytym stanie terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych znajdujących się w otoczeniu obiektu.
PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII
Pracownik pomocniczy gastronomii to osoba, która zajmuje się wykonywaniem prac pomocniczych w kuchni, a więc nie podejmuje decyzji dotyczących przyrządzenia poszczególnych potraw, ale przygotowuje je pod nadzorem kucharza. Może pracować we wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych – restauracjach, barach, stołówkach itp. Zakres obowiązków pracownika pomocniczego gastronomii to m.in.:
- utrzymanie porządku, zmywanie naczyń, czyszczenie sprzętów
- przygotowywanie warzyw i owoców – obieranie, krojenie
- gastronomiczny rozbiór mięsa
- wykonywanie różnego rodzaju potraw zgodnie z poleceniem kucharza
- porcjowanie i dekorowanie wyrobów kulinarnych
- zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych.
Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w pracowni szkolnej.
PRACOWNIK POMOCNICZY FRYZJERA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy fryzjera będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wykonywania prac związanych z przygotowaniem stanowiska pracy dla fryzjera;
- wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych włosów;
- wykonywania prac porządkowych stanowiska pracy fryzjera;
- wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą klientów w zakładzie fryzjerskim;
- nabywania umiejętności z zakresu kompetencji personalnych, pracy zespołowej, odpowiedzialności za przydzielone zadania;
- wykonywania prostych stylizacji fryzur.
Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w: pracowni szkolnej.