niedziela, 13 października 2024 imieniny: Edwarda, Geraldyny, Teofila

Nasza Szkoła


Strona główna
Oferta edukacyjna
Historia szkoły
Ciekawe linki

Życie Szkoły


Aktualności
Kadra Szkoły
Galeria »
Szkolne dokumenty

Dla uczniów


Plan zajęć
Podręczniki
Matura
Egzamin Zawodowy
Biblioteka

Dla nauczyciela


Dokumenty

Region

Statystyki
  Odsłon 1219984
  Dzisiaj 14


Polecamy









Październik 2024
PnWtŚrCzPiSoNd
12345
6
789101112
13
141516171819
20
212223242526
27
28293031

Kalendarium:

1 IX Dzień Weterana, Rocznica Wybuchu II Wojny Światowej

2 IX Poczatek Roku Szkolnego

8 IX Międzynarodowy Dzień Piśmiennictwa, Międzynarodowy Dzień Walki z Analfabetyzmem

11 IX Światowy Dzień Pierwszej Pomocy

13 IX Dzień Programisty

15 IX Międzynarodowy Dzień Demokracji, Europejski Dzień Prostaty

16 IX Międzynarodowy Dzień Ochrony Warstwy Ozonowej

21 IX Dzień Osób z Chorobą Alzheimera, Dzień Służby Celnej, Międzynarodowy Dzień Pokoju

22 IX Początek Astronomicznej Jesieni, Międzynarodowy Dzień bez Samochodu

27 IX Dzień Polskiego Państwa Podziemnego, Światowy Dzień Turystyki, Światowy Dzień Serca

30 IX Międzynarodowy Dzień Tłumacza, Dzień Chłopaka



Szkoła Branżowa I stopnia

ZAWÓD KUCHARZ

Kucharz to zawód cieszący się dużą popularnością na rynku usług gastronomicznych. Idealny dla osoby, która lubi przyrządzać różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a także ciasta i desery. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. 

Absolwent szkoły ponadgimnazjalnej/ponadpodstawowej  w zawodzie kucharz  nabędzie  umiejętności:

  • dobierania surowców do potraw,
  • stosowania różnorodnych technik w produkcji kulinarnej,
  • posługiwania się narzędziami i sprzętem zmechanizowanym,
  • sporządzania podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o receptury gastronomiczne,
  • oceny jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw,
  • organizowania pracy w kuchni,
  • planowania posiłków i układania prostego menu w małej gastronomii,
  • porcjowania, dekorowania i ekspedycji potraw w małej gastronomii. 

Możliwości zatrudnienia:

Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w  wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej  w:

  • barach szybkiej obsługi,
  • punktach małej gastronomii jak :szpitale, szkoły przedszkola, internaty, stołówki.
  • restauracjach,
  • kawiarniach hotelowych,
  • zakładach gastronomicznych,
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

(Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku od godz. 8.00)

 

 

PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej będzie przygotowany do:

·        wykonywania prac związanych z przygotowaniem jednostki mieszkalnej do przyjęcia gości

 

·        wykonywania prac pomocniczych w części gastronomicznej obiektu świadczącego usługi hotelarskie

 

·         wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości

 

·        wykonywania prac porządkowych na terenie obiektu świadczącego usługi hotelarskie

 

·         wykonywania prac pomocniczych związanych z utrzymaniem w należytym stanie terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych znajdujących się w otoczeniu obiektu.

 

 

PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII

 

Pracownik pomocniczy gastronomii to osoba, która zajmuje się wykonywaniem prac pomocniczych w kuchni, a więc nie podejmuje decyzji dotyczących przyrządzenia poszczególnych potraw, ale przygotowuje je pod nadzorem kucharza. Może pracować we wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych – restauracjach, barach, stołówkach itp. Zakres obowiązków pracownika pomocniczego gastronomii to m.in.:

  • utrzymanie porządku, zmywanie naczyń, czyszczenie sprzętów
  • przygotowywanie warzyw i owoców – obieranie, krojenie
  • gastronomiczny rozbiór mięsa
  • wykonywanie różnego rodzaju potraw zgodnie z poleceniem kucharza
  • porcjowanie i dekorowanie wyrobów kulinarnych
  • zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych.

Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w pracowni szkolnej.

 

 

PRACOWNIK POMOCNICZY FRYZJERA

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy fryzjera będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • wykonywania prac związanych z przygotowaniem stanowiska pracy dla fryzjera;
  • wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych włosów;
  • wykonywania prac porządkowych stanowiska pracy fryzjera;
  • wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą klientów w zakładzie fryzjerskim;
  • nabywania umiejętności z zakresu kompetencji personalnych, pracy zespołowej, odpowiedzialności za przydzielone zadania;
  • wykonywania prostych stylizacji fryzur.

Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w: pracowni szkolnej.