Kwalifikacyjne kursy zawodowe
- technik logistyk,
- technik rachunkowości,
- fototechnik,
- technik ochrony fizycznej osób i mienia,
- rolnik
- kucharz
Technik logistyk
Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna
(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w weekendy)
Logistyk, to idealny zawód dla osób, które cechuje: łatwość w nawiązywaniu kontaktów z ludźmi, umiejętność podejmowania szybkich decyzji, podzielność i koncentracja uwagi, dokładność i odpowiedzialność. Zadaniem logistyka jest dostarczyć właściwy towar, właściwemu klientowi, we właściwej ilości, właściwym czasie, na właściwe miejsce, we właściwym stanie i po właściwych, czyli możliwie najniższych kosztach. W Polsce zaistniało zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu logistyki. Wszystko, co wytworzy przemysł, musi być gdzieś przewiezione, dostarczone, przechowane i tą dziedziną działalności gospodarczej zajmuje się logistyka. Logistyka to przepływ materiałów, informacji i pieniędzy w przedsiębiorstwach i między nimi.
Kwalifikacja:
K1- Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w procesach produkcji, dystrybucji i magazynowania- (A.30.)
K2- Zarządzanie środkami technicznymi podczas realizacji procesów transportowych(A.31.)
K3- Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w jednostkach organizacyjnych (A.32.)
.
Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik logistyk obejmuje następujące przedmioty:
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
- przedsiębiorstwo logistyczne w gospodarce rynkowej
- logistyka w procesach produkcji
- zapasy i magazynowanie
- dystrybucja
- procesy transportowe w logistyce
- logistyka w jednostkach gospodarczych i administracyjnych
- język angielski w logistyce
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
- logistyka zaopatrzenia i produkcji
- planowanie produkcji i dystrybucji
- usługi transportowo - spedycyjne
- obsługa jednostek zewnętrznych
- planowanie przepływu zasobów i informacji
Egzamin potwierdzający kwalifikacje :
- K1 (A.30.) odbywa się pod koniec semestru III
- K2(A.31.) odbywa się pod koniec semestru IV
- K3(A.32.) odbywa się pod koniec semestru V
Absolwent kursu logistycznego nabędzie następujące umiejętności:
- sporządzania dokumentów logistycznych,
- ustalania należności za usługi logistyczne,
- zawierania umów sprzedaży usług logistycznych,
- przygotowywania procesu logistycznego,
- prowadzenia rozliczeń i rachunków ze spedytorami, klientami krajowymi i zagranicznymi,
- przygotowywania dokumentów związanych z ubezpieczeniem krajowym i zagranicznym towarów i osób,
- zarządzania zapasami i tworzenia planów dostaw,
- obliczania kosztów dostawy i podstawowych parametrów wydajności procesów magazynowych,
- obliczania kosztów magazynowania towarów,
- organizowania i realizowania procesu zaopatrzenia, magazynowania, transportu i dystrybucji,
- dobierania środków transportu i urządzeń przeładunkowych w obsłudze łańcucha dostaw,
- znakowania i identyfikowania towarów w wymianie handlowej,
- organizowania i realizowania łańcuchów dostaw w logistyce,
- dobierania opakowań jednostkowych i transportowych,
- organizowania recyklingu odpadów,
- prowadzenia działalności marketingowej na rynku usług logistycznych,
- obsługiwania zintegrowanych systemów informatycznych w logistyce,
- obsługiwania komputerowych programów użytkowych niezbędnych w pracy zawodowej,
- zakładania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
Możliwości zatrudnienia:
- w przedsiębiorstwach przemysłowych, handlowych, dystrybucyjnych, usługowych, transportowo-spedycyjnych,
- jednostkach samorządu terytorialnego
Na stanowiskach:
- specjalista ds. sprzedaży i prognozowania popytu
- specjalista ds. planowania zakupów
- specjalista ds. handlu elektronicznego
- specjalista ds. logistyki miejskich usług infrastrukturalnych
- specjalista ds. systemów informacyjnych wspomagających dystrybucję
- specjalista ds. gospodarki odpadami
- specjalista ds. planowania produkcji i zapasów
- specjalista ds. gospodarki materiałowej
- specjalista ds. pakowania i opakowań
- specjalista ds. transportu wewnętrznego
- operatora zintegrowanych systemów informatycznych wspomagających zarządzanie logistyczne
Technik rachunkowości
Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna
(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu, w weekendy)
Kurs rachunkowości to idealny wybór dla osób, które lubią liczyć, zestawiać, księgować, zajmować się finansami. Po tym kierunku można zawodowo zajmować się podatkami, korzystać z narzędzi rachunkowości, pracować w dziale finansowo-księgowym w dowolnym przedsiębiorstwie.
Kwalifikacja:
K1: A.36.Prowadzenie rachunkowości
K2: A.65. Rozliczanie wynagrodzeń i danin publicznych
Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik rachunkowości obejmuje następujące przedmioty:
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
- działalność gospodarcza w branży ekonomicznej
- podstawy statystyki
- język obcy w rachunkowości
- rachunkowość finansowa
- wynagrodzenia i podatki
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
- biuro rachunkowe
- dokumentacja biurowa
- biuro wynagrodzeń i podatków
- praktyka zawodowa
Egzamin potwierdzający kwalifikacje:
- K1 (A.36.) odbywa się pod koniec semestru II
- K2(A.65.). odbywa się pod koniec semestru IV
Absolwent kursu rachunkowość nabędzie następujące umiejętności:
- stosować narzędzia rachunkowości finansowej i zarządczej,
- prowadzić rachunkowość w przedsiębiorstwie,
- dokonywać rozliczeń finansowych,
- kontrolować dokumenty księgowe,
- sporządzać sprawozdania finansowe m.in. bilans, rachunek zysków i strat, sprawozdanie z przepływu środków pieniężnych,
- przechowywać dokumentację księgową,
- nadzorować terminy spłat zobowiązań,
- planować działania i przeprowadzać podstawowe analizy w zakresie finansów i księgowości,
- oceniać kondycję firmy przy wykorzystaniu narzędzi analizy finansowej,
- obsługiwać komputer i niezbędne komputerowe programy stosowane w księgowości,
- prowadzić negocjacje,
- korzystać z opracowań statystycznych i innych źródeł danych,
- interpretować ogólne prawa ekonomiczne oraz stosować zasady rachunku ekonomicznego,
- zakładać i prowadzić własną działalność gospodarczą.
Możliwości zatrudnienia :
Absolwent technik rachunkowości może znaleźć zatrudnienie w:
biurach rachunkowo-podatkowych,
• bankach i instytucjach finansowych,
• działach księgowości prywatnych i państwowych przedsiębiorstw,
• firmach ubezpieczeniowych,
• zakładach budżetowych,
• urzędach skarbowych i urzędach jednostek samorządu terytorialnego,
• własnej firmie.
Kwalifikacyjny kurs zawodowy Fototechnik - forma zaoczna
Fotograf/Fototechnik wykonuje zdjęcia do legitymacji, portretowe, reklamowe, reportażowo-prasowe, dokumentacyjne, fotokopie pism i dokumentów - w atelier fotograficznym lub w plenerze - oraz zajmuje się obróbką fotochemiczną wykonanych przez siebie lub powierzonych zdjęć. Dokonuje zapisu oraz przetwarzania i wizualizacji informacji obrazowej w laboratoriach fotograficznych usługowych, profesjonalnych, przemysłowych. Wykonuje projekty multimedialne.
W czasie nauki można uzyskać następujące kwalifikacje (specjalizacje):
Kwalifikacje:
A.20. Rejestracja i obróbka obrazu
A.25. Wykonywanie i realizacja projektów multimedialnych
Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego fototechnik obejmuje następujące przedmioty:
- Procesy fotograficzne,
- Urządzenia fototechniczne,
- Techniki multimedialne,
- Działalność gospodarcza w fotografii,
- Język obcy w fotografii,
- Techniki multimedialne,
- Cyfrowa obróbka obrazu, projekty multimedialne.
Praktyki zawodowe: 13 dni roboczych = 104 godziny
Słuchacz po uzyskaniu kwalifikacji A.20. może uzyskać tytuł fotografa. Nie jest wymagane wykształcenie średnie. A po uzupełnieniu kwalifikacji o A.54. i A.55. może uzyskać tytuł Technik cyfrowych procesów graficznych.
Nauka w całym cyklu (wszystkie kwalifikacje) trwa 2,5 roku, tj. 5 semestrów, choć słuchacz może wybrać tylko jedną z nich (wówczas zajęcia trwają krócej). Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.
Możliwość zatrudnienia:
W laboratoriach fotograficznych o różnych profilach, w przemyśle fotooptycznym i optycznym, w przemyśle fotochemicznym i fotograficznym, w przemyśle optoelektronicznym oraz telewizji i wytwórniach filmowych. Ukończenie kursu oznacza nabycie umiejętności koniecznych do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Technik ochrony fizycznej osób i mienia – forma zaoczna
(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w weekendy)
Kwalifikacja: K 1 Ochrona osób i mienia
Technik ochrony osób i mienia organizuje i zapewnia bezpieczeństwo obiektów, osób, mienia, imprez publicznych.
- Obsługuje i nadzoruje pracę urządzeń alarmowych.
- Zapewnia bezpieczeństwo imprez publicznych.
- Organizuje ochronę osób.
- Organizuje ochronę mienia.
Przedmioty realizowane w 2-letnim cyklu kształcenia w zawodzie technik ochrony fizycznej osób i mienia:
Przedmioty ogólnokształcące
- podstawy przedsiębiorczości
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
- podstawy prawa w ochronie osób i mienia,
- BHP z elementami pierwszej pomocy przedmedycznej,
- podstawy ekonomii w ochronie osób i mienia,
- Język obcy w ochronie osób i mienia.
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
- ochrona mienia i techniczne środki zabezpieczeń,
- zabezpieczenie imprez masowych,
- ochrona osób,
- konwojowanie,
- wyszkolenie strzeleckie,
- techniki interwencyjne i samoobrona.
Egzamin potwierdzający kwalifikację odbywa się pod koniec IV semestru.
Absolwent szkoły policealnej w zawodzie technik ochrony fizycznej osób i mienia zdobędzie następujące umiejętności:
- organizowanie i realizowanie ochrony fizycznej i zabezpieczenia technicznego;
- organizowanie i realizowanie ochrony obszarów, obiektów i urządzeń podlegających obowiązkowej ochronie;
- organizowanie i realizowanie ochrony wartości pieniężnych;
- organizowanie i realizowanie zabezpieczenia imprez masowych.
Możliwości zatrudnienia:
Technik ochrony fizycznej osób i mienia pracuje indywidualnie lub w zespole, na powietrzu, w różnych warunkach atmosferycznych i w pomieszczeniach.
Praca może być wykonawcza lub zlecona. Podstawowy zakres działań pracownika obejmuje ochronę osób w celu zapewnienia bezpieczeństwa życia, zdrowia i nietykalności osobistej oraz ochronę mienia w celu zapobiegania przestępstwom i wykroczeniom przeciwko mieniu, a także przeciwdziałanie powstawaniu szkody wynikającej z tych działań, jak również nie dopuszczenie do wstępu osób nieuprawnionych na teren chroniony. Pracownik ochrony fizycznej osób i mienia znajduje również zatrudnienie podczas zapewniania bezpieczeństwa na imprezach masowych. Osoby przedsiębiorcze mogą również ubiegać się o uzyskanie koncesji i otworzyć własną firmę świadczącą usługi w zakresie ochrony osób i mienia.
Rolnik
Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna
(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w weekendy)
Kwalifikacyjny kurs zawodowy umożliwia osobom dorosłym uzyskanie kwalifikacji zawodowych i dyplomu technika rolnika. To również doskonałe rozwiązanie dla osób ubiegających się o dotacje unijne.
Kwalifikacja:
(K.1): R.03. Prowadzenie produkcji rolniczej
Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik logistyk obejmuje następujące przedmioty:
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
- Bezpieczeństwo i higiena pracy w rolnictwie
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Technika w rolnictwie
- Język obcy w rolnictwie
- Przepisy ruchu drogowego
- Podstawy działalności gospodarczej w rolnictwie
Kształcenie zawodowe praktyczne:
- Zajęcia praktyczne
Egzamin potwierdzający kwalifikacje K1 (R.3.) odbywa się pod koniec semestru II.
Absolwent kursu rolniczego nabędzie następujące umiejętności:
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej
- prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
- prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich
- organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej i zwierzęcej
- podejmowania decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego
Możliwości zatrudnienia:
- rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjno-usługowych związanych z produkcją rolniczą
- urzędach gmin
- instytucjach służby rolnej
- indywidualnych gospodarstwach rolnych
- rozpocząć własną działalność gospodarczą (gospodarstwo agroturystyczne, ogrodnictwo ekologiczne, marketing produktów rolniczych itp.)
Kucharz
Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna, czas trwania kursu 1 rok
(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w weekendy)
Kucharz to zawód cieszący się dużą popularnością na rynku usług gastronomicznych. Idealny dla osoby, która lubi przyrządzać różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a także ciasta i desery. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne.
Kwalifikacja:
K1- Przygotowywanie potraw i napojów (T.06)
Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik logistyk obejmuje następujące przedmioty:
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- Działalność gospodarcza w gastronomii
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Język obcy w gastronomii
- Procesy technologiczne w gastronomii
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
- Gastronomia w praktyce
Egzamin potwierdzający kwalifikacje :
- K1 (T.06.) odbywa się pod koniec semestru II
Absolwent Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego w zawodzie kucharz nabędzie umiejętności:
- dobierania surowców do potraw,
- stosowania różnorodnych technik w produkcji kulinarnej,
- posługiwania się narzędziami i sprzętem zmechanizowanym,
- sporządzania podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o receptury gastronomiczne,
- oceny jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw,
- organizowania pracy w kuchni,
- planowania posiłków i układania prostego menu w małej gastronomii,
- porcjowania, dekorowania i ekspedycji potraw w małej gastronomii.
Możliwości zatrudnienia:
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej w:
- barach szybkiej obsługi,
- punktach małej gastronomii jak :szpitale, szkoły przedszkola, internaty, stołówki.
- restauracjach,
- kawiarniach hotelowych,
- zakładach gastronomicznych,
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.