czwartek, 18 kwietnia 2024 imieniny: Apoloniusza, Bogusławy, Gościsławy

Nasza Szkoła


Strona główna
Oferta edukacyjna
Historia szkoły
Ciekawe linki

Życie Szkoły


Aktualności
Kadra Szkoły
Galeria »
Szkolne dokumenty

Dla uczniów


Plan zajęć
Podręczniki
Matura
Egzamin Zawodowy
Biblioteka

Dla nauczyciela


Dokumenty

Stowarzyszenie

na Rzecz Rozwoju Zespołu Szkół w Ludwinie "Kreator"
Działalność stowarzyszenia
Numer konta
Ważne daty
Galeria

Region

Statystyki
  Odsłon 1169712
  Dzisiaj 17


Polecamy










Kwiecień 2024
PnWtŚrCzPiSoNd
123456
7
8910111213
14
151617181920
21
222324252627
28
2930

Kalendarium:

2 II Matki Bożej Gromnicznej

4 II Światowy Dzień Walki z Rakiem

8 II Tłusty czwartek

13 II Światowy Dzień Radia

14 II „Walentynki”

20 II Światowy Dzień Sprawiedliwości Społecznej

22 II Dzień Bezpiecznego Internetu



Szkoła Branżowa I stopnia

ZAWÓD KUCHARZ

Kucharz to zawód cieszący się dużą popularnością na rynku usług gastronomicznych. Idealny dla osoby, która lubi przyrządzać różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a także ciasta i desery. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. 

Absolwent szkoły ponadgimnazjalnej/ponadpodstawowej  w zawodzie kucharz  nabędzie  umiejętności:

  • dobierania surowców do potraw,
  • stosowania różnorodnych technik w produkcji kulinarnej,
  • posługiwania się narzędziami i sprzętem zmechanizowanym,
  • sporządzania podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o receptury gastronomiczne,
  • oceny jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw,
  • organizowania pracy w kuchni,
  • planowania posiłków i układania prostego menu w małej gastronomii,
  • porcjowania, dekorowania i ekspedycji potraw w małej gastronomii. 

Możliwości zatrudnienia:

Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w  wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej  w:

  • barach szybkiej obsługi,
  • punktach małej gastronomii jak :szpitale, szkoły przedszkola, internaty, stołówki.
  • restauracjach,
  • kawiarniach hotelowych,
  • zakładach gastronomicznych,
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

(Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku od godz. 8.00)

 

 

PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej będzie przygotowany do:

·        wykonywania prac związanych z przygotowaniem jednostki mieszkalnej do przyjęcia gości

 

·        wykonywania prac pomocniczych w części gastronomicznej obiektu świadczącego usługi hotelarskie

 

·         wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości

 

·        wykonywania prac porządkowych na terenie obiektu świadczącego usługi hotelarskie

 

·         wykonywania prac pomocniczych związanych z utrzymaniem w należytym stanie terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych znajdujących się w otoczeniu obiektu.

 

 

PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII

 

Pracownik pomocniczy gastronomii to osoba, która zajmuje się wykonywaniem prac pomocniczych w kuchni, a więc nie podejmuje decyzji dotyczących przyrządzenia poszczególnych potraw, ale przygotowuje je pod nadzorem kucharza. Może pracować we wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych – restauracjach, barach, stołówkach itp. Zakres obowiązków pracownika pomocniczego gastronomii to m.in.:

  • utrzymanie porządku, zmywanie naczyń, czyszczenie sprzętów
  • przygotowywanie warzyw i owoców – obieranie, krojenie
  • gastronomiczny rozbiór mięsa
  • wykonywanie różnego rodzaju potraw zgodnie z poleceniem kucharza
  • porcjowanie i dekorowanie wyrobów kulinarnych
  • zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych.

Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w pracowni szkolnej.

 

 

PRACOWNIK POMOCNICZY FRYZJERA

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy fryzjera będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • wykonywania prac związanych z przygotowaniem stanowiska pracy dla fryzjera;
  • wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych włosów;
  • wykonywania prac porządkowych stanowiska pracy fryzjera;
  • wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą klientów w zakładzie fryzjerskim;
  • nabywania umiejętności z zakresu kompetencji personalnych, pracy zespołowej, odpowiedzialności za przydzielone zadania;
  • wykonywania prostych stylizacji fryzur.

Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w: pracowni szkolnej.