wtorek, 28 listopada 2023 imieniny: Jakuba, Stefana, Romy

Nasza Szkoła


Strona główna
Oferta edukacyjna
Historia szkoły
Ciekawe linki

Życie Szkoły


Aktualności
Kadra Szkoły
Galeria »
Szkolne dokumenty

Dla uczniów


Plan zajęć
Podręczniki
Matura
Egzamin Zawodowy
Biblioteka

Dla nauczyciela


Dokumenty

Stowarzyszenie

na Rzecz Rozwoju Zespołu Szkół w Ludwinie "Kreator"
Działalność stowarzyszenia
Numer konta
Ważne daty
Galeria

Region

Statystyki
  Odsłon 1136781
  Dzisiaj 222


Polecamy










Listopad 2023
PnWtŚrCzPiSoNd
1234
5
67891011
12
131415161718
19
202122232425
26
27282930

Kalendarium:

1 XII Światowy Dzień Walki z AIDS

3 XII Międzynarodowy Dzień Niepełnosprawnych

4 XII Dzień Górnika

5 XII Międzynarodowy Dzień Wolontariusza

6 XII Dzień Świętego Mikołaja

7 XII Międzynarodowy Dzień Lotnictwa Cywilnego

8 XII Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny

10 XII Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka

13 XII Dzień Księgarza

17 XII Dzień bez Przekleństw

21 XII Początek astronomicznej zimy

24 XII Wigilia Bożego Narodzenia

25 XII Boże Narodzenie (dzień pierwszy)

26 XII Boże Narodzenie (drugi dzień)

28 XII Międzynarodowy Dzień Pocałunku

31 XII Sylwester



Szkoła Branżowa I stopnia

ZAWÓD KUCHARZ

Kucharz to zawód cieszący się dużą popularnością na rynku usług gastronomicznych. Idealny dla osoby, która lubi przyrządzać różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a także ciasta i desery. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. 

Absolwent szkoły ponadgimnazjalnej/ponadpodstawowej  w zawodzie kucharz  nabędzie  umiejętności:

  • dobierania surowców do potraw,
  • stosowania różnorodnych technik w produkcji kulinarnej,
  • posługiwania się narzędziami i sprzętem zmechanizowanym,
  • sporządzania podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o receptury gastronomiczne,
  • oceny jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw,
  • organizowania pracy w kuchni,
  • planowania posiłków i układania prostego menu w małej gastronomii,
  • porcjowania, dekorowania i ekspedycji potraw w małej gastronomii. 

Możliwości zatrudnienia:

Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w  wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej  w:

  • barach szybkiej obsługi,
  • punktach małej gastronomii jak :szpitale, szkoły przedszkola, internaty, stołówki.
  • restauracjach,
  • kawiarniach hotelowych,
  • zakładach gastronomicznych,
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

(Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku od godz. 8.00)

 

 

PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej będzie przygotowany do:

·        wykonywania prac związanych z przygotowaniem jednostki mieszkalnej do przyjęcia gości

 

·        wykonywania prac pomocniczych w części gastronomicznej obiektu świadczącego usługi hotelarskie

 

·         wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości

 

·        wykonywania prac porządkowych na terenie obiektu świadczącego usługi hotelarskie

 

·         wykonywania prac pomocniczych związanych z utrzymaniem w należytym stanie terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych znajdujących się w otoczeniu obiektu.

 

 

PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII

 

Pracownik pomocniczy gastronomii to osoba, która zajmuje się wykonywaniem prac pomocniczych w kuchni, a więc nie podejmuje decyzji dotyczących przyrządzenia poszczególnych potraw, ale przygotowuje je pod nadzorem kucharza. Może pracować we wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych – restauracjach, barach, stołówkach itp. Zakres obowiązków pracownika pomocniczego gastronomii to m.in.:

  • utrzymanie porządku, zmywanie naczyń, czyszczenie sprzętów
  • przygotowywanie warzyw i owoców – obieranie, krojenie
  • gastronomiczny rozbiór mięsa
  • wykonywanie różnego rodzaju potraw zgodnie z poleceniem kucharza
  • porcjowanie i dekorowanie wyrobów kulinarnych
  • zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych.

Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w pracowni szkolnej.

 

 

PRACOWNIK POMOCNICZY FRYZJERA

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy fryzjera będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • wykonywania prac związanych z przygotowaniem stanowiska pracy dla fryzjera;
  • wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych włosów;
  • wykonywania prac porządkowych stanowiska pracy fryzjera;
  • wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą klientów w zakładzie fryzjerskim;
  • nabywania umiejętności z zakresu kompetencji personalnych, pracy zespołowej, odpowiedzialności za przydzielone zadania;
  • wykonywania prostych stylizacji fryzur.

Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w: pracowni szkolnej.