wtorek, 21 sierpnia 2018 imieniny: Franciszka, Kazimiery, Ruty
Nasza Szkoła


Strona główna
Oferta edukacyjna
Historia szkoły
Ciekawe linki

Życie Szkoły


Aktualności
Kadra Szkoły
Galeria »
Szkolne dokumenty

Dla uczniów


Plan zajęć
Podręczniki
Matura
Egzamin Zawodowy
Biblioteka

Dla nauczyciela


Dokumenty

Stowarzyszenie

na Rzecz Rozwoju Zespołu Szkół w Ludwinie "Kreator"
Działalność stowarzyszenia
Numer konta
Ważne daty
Galeria

Region

Statystyki
  Odsłon 509891
  Dzisiaj 14


Polecamy








Sierpień 2018
PnWtŚrCzPiSoNd
1234
5
67891011
12
131415161718
19
202122232425
26
2728293031

Kalendarium:

1VI Dzień Dziecka

5 VI Dzień Ochrony Środowiska

14 VI Światowy Dzień Krwiodawstwa

15 VI Boże Ciało

22 VI Pierwszy Dzień Lata

23 VI Dzień Ojca, Koniec Roku Szkolnego

26 VI Międzynarodowy Dzień Walki z Narkomanią

29 VI Dzień Ratownika WOPR



Zasadnicza Szkoła Zawodowa

Zasadnicza Szkoła Zawodowa

Zawód kucharz

 

(Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku od godz. 8.00)

 

Kucharz to zawód cieszący się dużą popularnością na rynku usług gastronomicznych.     Idealny dla osoby, która lubi przyrządzać różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a także ciasta i desery. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne.
 

Absolwent szkoły ponadgimnazjalnej  w zawodzie kucharz  nabędzie  umiejętności:

 

  • dobierania surowców do potraw,
  • stosowania różnorodnych technik w produkcji kulinarnej,
  • posługiwania się narzędziami i sprzętem zmechanizowanym,
  • sporządzania podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o receptury gastronomiczne,
  • oceny jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw,
  • organizowania pracy w kuchni,
  • planowania posiłków i układania prostego menu w małej gastronomii,
  • porcjowania, dekorowania i ekspedycji potraw w małej gastronomii.

 

 

Możliwości zatrudnienia:

 

Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w  wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej  w:

  • barach szybkiej obsługi,
  • punktach małej gastronomii jak :szpitale, szkoły przedszkola, internaty, stołówki.
  • restauracjach,
  • kawiarniach hotelowych,
  • zakładach gastronomicznych,
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.