Kursy zawodowe




Kwalifikacyjny kurs zawodowy Fototechnik - forma zaoczna
Fotograf/Fototechnik wykonuje zdjęcia do legitymacji, portretowe, reklamowe, reportażowo-prasowe, dokumentacyjne, fotokopie pism i dokumentów - w atelier fotograficznym lub w plenerze - oraz zajmuje się obróbką fotochemiczną wykonanych przez siebie lub powierzonych zdjęć. Dokonuje zapisu oraz przetwarzania i wizualizacji informacji obrazowej w laboratoriach fotograficznych usługowych, profesjonalnych, przemysłowych. Wykonuje projekty multimedialne.
W czasie nauki można uzyskać następujące kwalifikacje (specjalizacje):
Kwalifikacje:
A.20. Rejestracja i obróbka obrazu
A.25. Wykonywanie i realizacja projektów multimedialnych
Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego fototechnik obejmuje następujące przedmioty:
- Podstawy fotografii
- Techniki fotograficzne
- Podstawy kompozycji obrazu
- Procesy fotograficzne
- Technika cyfrowa w fotografii
- Techniki multimedialne
- Urządzenia fototechniczne
- Marketing i reklama usług fotograficznych
- Zajęcia praktyczne
Praktyki zawodowe: 4 tygodnie = 160 godzin
Słuchacz po uzyskaniu kwalifikacji A.20. może uzyskać tytuł fotografa. Nie jest wymagane wykształcenie średnie. A po uzupełnieniu kwalifikacji o A.54. i A.55. może uzyskać tytuł Technik cyfrowych procesów graficznych.
Nauka w całym cyklu (wszystkie kwalifikacje) trwa 2,5 roku, tj. 5 semestrów, choć słuchacz może wybrać tylko jedną z nich (wówczas zajęcia trwają krócej). Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.
Możliwość zatrudnienia:
W laboratoriach fotograficznych o różnych profilach, w przemyśle fotooptycznym i optycznym, w przemyśle fotochemicznym i fotograficznym, w przemyśle optoelektronicznym oraz telewizji i wytwórniach filmowych. Ukończenie kursu oznacza nabycie umiejętności koniecznych do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Kwalifikacyjny kurs zawodowy: Kucharz
(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w weekendy)
Kierunek ten przeznaczony jest dla osób lubiących sztukę kulinarną. Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.
W rocznym cyklu kształcenia zdasz egzamin z następującej kwalifikacji:
Kwalifikacja K1.- Sporządzanie potraw i napojów (T.6.)
Przedmioty realizowane w rocznym cyklu kształcenia w zawodzie kucharz:
- Podstawy żywienia człowieka
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Wyposażenie zakładów gastronomicznych
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Organizacja i ekonomika gastronomii
- Język obcy zawodowy
- Pracownia gastronomiczna
- Praktyka zawodowa
Egzamin potwierdzający kwalifikacje odbywa się pod koniec semestru II.
Celem kursu jest zapoznanie uczestników kursu z zagadnieniami dotyczącymi m.in.: planowania produkcji; surowców gastronomicznych; maszyn i urządzeń gastronomicznych; obróbki wstępnej surowców; technik sporządzania dań podstawowych, dań głównych i przekąsek; wypieku ciast; sporządzania deserów i napojów; sporządzanie potraw specjalistycznych; ekspedycji wyrobów kulinarnych.
Możliwości zatrudnienia:
Absolwent kursu kucharz może podjąć pracę w hotelach, restauracjach i innych publicznych miejscach żywienia, jak też na statkach, w pociągach pasażerskich i domach prywatnych.
Technik logistyk
Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna
(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w weekendy)
Logistyk, to idealny zawód dla osób, które cechuje: łatwość w nawiązywaniu kontaktów z ludźmi, umiejętność podejmowania szybkich decyzji, podzielność i koncentracja uwagi, dokładność i odpowiedzialność. Zadaniem logistyka jest dostarczyć właściwy towar, właściwemu klientowi, we właściwej ilości, właściwym czasie, na właściwe miejsce, we właściwym stanie i po właściwych, czyli możliwie najniższych kosztach. W Polsce zaistniało zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu logistyki. Wszystko, co wytworzy przemysł, musi być gdzieś przewiezione, dostarczone, przechowane i tą dziedziną działalności gospodarczej zajmuje się logistyka. Logistyka to przepływ materiałów, informacji i pieniędzy w przedsiębiorstwach i między nimi.
Kwalifikacja:
K1- Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w procesach produkcji, dystrybucji i magazynowania- (A.30.)
K2- Zarządzanie środkami technicznymi podczas realizacji procesów transportowych(A.31.)
K3- Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w jednostkach organizacyjnych (A.32.)
Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik logistyk obejmuje następujące przedmioty:
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
- przedsiębiorstwo logistyczne w gospodarce rynkowej
- logistyka w procesach produkcji
- zapasy i magazynowanie
- dystrybucja
- procesy transportowe w logistyce
- logistyka w jednostkach gospodarczych i administracyjnych
- język angielski w logistyce
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
- logistyka zaopatrzenia i produkcji
- planowanie produkcji i dystrybucji
- usługi transportowo - spedycyjne
- obsługa jednostek zewnętrznych
- planowanie przepływu zasobów i informacji
Egzamin potwierdzający kwalifikacje :
- K1 (A.30.) odbywa się pod koniec semestru III
- K2(A.31.) odbywa się pod koniec semestru IV
- K3(A.32.) odbywa się pod koniec semestru V
Absolwent kursu logistycznego nabędzie następujące umiejętności:
- sporządzania dokumentów logistycznych,
- ustalania należności za usługi logistyczne,
- zawierania umów sprzedaży usług logistycznych,
- przygotowywania procesu logistycznego,
- prowadzenia rozliczeń i rachunków ze spedytorami, klientami krajowymi i zagranicznymi,
- przygotowywania dokumentów związanych z ubezpieczeniem krajowym i zagranicznym towarów i osób,
- zarządzania zapasami i tworzenia planów dostaw,
- obliczania kosztów dostawy i podstawowych parametrów wydajności procesów magazynowych,
- obliczania kosztów magazynowania towarów,
- organizowania i realizowania procesu zaopatrzenia, magazynowania, transportu i dystrybucji,
- dobierania środków transportu i urządzeń przeładunkowych w obsłudze łańcucha dostaw,
- znakowania i identyfikowania towarów w wymianie handlowej,
- organizowania i realizowania łańcuchów dostaw w logistyce,
- dobierania opakowań jednostkowych i transportowych,
- organizowania recyklingu odpadów,
- prowadzenia działalności marketingowej na rynku usług logistycznych,
- obsługiwania zintegrowanych systemów informatycznych w logistyce,
- obsługiwania komputerowych programów użytkowych niezbędnych w pracy zawodowej,
- zakładania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
Możliwości zatrudnienia:
- w przedsiębiorstwach przemysłowych, handlowych, dystrybucyjnych, usługowych, transportowo-spedycyjnych,
- jednostkach samorządu terytorialnego
Na stanowiskach:
- specjalista ds. sprzedaży i prognozowania popytu
- specjalista ds. planowania zakupów
- specjalista ds. handlu elektronicznego
- specjalista ds. logistyki miejskich usług infrastrukturalnych
- specjalista ds. systemów informacyjnych wspomagających dystrybucję
- specjalista ds. gospodarki odpadami
- specjalista ds. planowania produkcji i zapasów
- specjalista ds. gospodarki materiałowej
- specjalista ds. pakowania i opakowań
- specjalista ds. transportu wewnętrznego
- operatora zintegrowanych systemów informatycznych wspomagających zarządzanie logistyczne
Technik rachunkowości
Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna
(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu, w weekendy)
Kurs rachunkowości to idealny wybór dla osób, które lubią liczyć, zestawiać, księgować, zajmować się finansami. Po tym kierunku można zawodowo zajmować się podatkami, korzystać z narzędzi rachunkowości, pracować w dziale finansowo-księgowym w dowolnym przedsiębiorstwie.
Kwalifikacja:
K1: A.36.Prowadzenie rachunkowości
K2: A.65. Rozliczanie wynagrodzeń i danin publicznych
Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik rachunkowości obejmuje następujące przedmioty:
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
- działalność gospodarcza w branży ekonomicznej
- podstawy statystyki
- język obcy w rachunkowości
- rachunkowość finansowa
- wynagrodzenia i podatki
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
- biuro rachunkowe
- dokumentacja biurowa
- biuro wynagrodzeń i podatków
- praktyka zawodowa
Egzamin potwierdzający kwalifikacje:
- K1 (A.36.) odbywa się pod koniec semestru II
- K2(A.65.). odbywa się pod koniec semestru IV
Absolwent kursu rachunkowość nabędzie następujące umiejętności:
- stosować narzędzia rachunkowości finansowej i zarządczej,
- prowadzić rachunkowość w przedsiębiorstwie,
- dokonywać rozliczeń finansowych,
- kontrolować dokumenty księgowe,
- sporządzać sprawozdania finansowe m.in. bilans, rachunek zysków i strat, sprawozdanie z przepływu środków pieniężnych,
- przechowywać dokumentację księgową,
- nadzorować terminy spłat zobowiązań,
- planować działania i przeprowadzać podstawowe analizy w zakresie finansów i księgowości,
- oceniać kondycję firmy przy wykorzystaniu narzędzi analizy finansowej,
- obsługiwać komputer i niezbędne komputerowe programy stosowane w księgowości,
- prowadzić negocjacje,
- korzystać z opracowań statystycznych i innych źródeł danych,
- interpretować ogólne prawa ekonomiczne oraz stosować zasady rachunku ekonomicznego,
- zakładać i prowadzić własną działalność gospodarczą.
Możliwości zatrudnienia :
Absolwent technik rachunkowości może znaleźć zatrudnienie w:
biurach rachunkowo-podatkowych,
• bankach i instytucjach finansowych,
• działach księgowości prywatnych i państwowych przedsiębiorstw,
• firmach ubezpieczeniowych,
• zakładach budżetowych,
• urzędach skarbowych i urzędach jednostek samorządu terytorialnego,
• własnej firmie.
Technik rolnik
Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna
(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w weekendy)
Kwalifikacyjny kurs zawodowy umożliwia osobom dorosłym uzyskanie kwalifikacji zawodowych i dyplomu technika rolnika. To również doskonałe rozwiązanie dla osób ubiegających się o dotacje unijne.
Kwalifikacja:
(K.1): R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej
Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik logistyk obejmuje następujące przedmioty:
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
- Bezpieczeństwo i higiena pracy w rolnictwie
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Technika w rolnictwie
- Język obcy w rolnictwie
- Przepisy ruchu drogowego
- Podstawy działalności gospodarczej w rolnictwie
Kształcenie zawodowe praktyczne:
- Zajęcia praktyczne
Egzamin potwierdzający kwalifikacje K1 (R.3.) odbywa się pod koniec semestru II.
Absolwent kursu rolniczego nabędzie następujące umiejętności:
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej
- prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
- prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich
- organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej i zwierzęcej
- podejmowania decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego
Możliwości zatrudnienia:
- rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjno-usługowych związanych z produkcją rolniczą
- urzędach gmin
- instytucjach służby rolnej
- indywidualnych gospodarstwach rolnych
rozpocząć własną działalność gospodarczą (gospodarstwo agroturystyczne, ogrodnictwo ekologiczne, marketing produktów rolniczych itp.)