czwartek, 7 lipca 2022 imieniny: Estery, Kiry, Rudolfa

Nasza Szkoła


Strona główna
Oferta edukacyjna
Historia szkoły
Ciekawe linki

Życie Szkoły


Aktualności
Kadra Szkoły
Galeria »
Szkolne dokumenty

Dla uczniów


Plan zajęć
Podręczniki
Matura
Egzamin Zawodowy
Biblioteka

Dla nauczyciela


Dokumenty

Stowarzyszenie

na Rzecz Rozwoju Zespołu Szkół w Ludwinie "Kreator"
Działalność stowarzyszenia
Numer konta
Ważne daty
Galeria

Region

Statystyki
  Odsłon 990342
  Dzisiaj 19


Polecamy








Lipiec 2022
PnWtŚrCzPiSoNd
12
3
456789
10
111213141516
17
181920212223
24
252627282930
31

Kalendarium:

1 VII Światowy Dzień Architektury

2 VII Dzień Dziennikarza

11 VII Światowy Dzień Ludności

18 VII Międzynarodowy Dzień Nelsona Mandeli

24 VII Święto Policji

25 VII Dzień Bezpiecznego Kierowcy

31 VII Dzień Skarbowości



Kursy zawodowe


Kwalifikacyjny kurs zawodowy: Kucharz
Technik logistyk Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna
Technik rachunkowości Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna
Technik rolnik Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna



Kwalifikacyjny kurs zawodowy Fototechnik - forma zaoczna

 

Fotograf/Fototechnik wykonuje zdjęcia do legitymacji, portretowe, reklamowe, reportażowo-prasowe, dokumentacyjne, fotokopie pism i dokumentów - w atelier fotograficznym lub w plenerze - oraz zajmuje się obróbką fotochemiczną wykonanych przez siebie lub powierzonych zdjęć. Dokonuje zapisu oraz przetwarzania i wizualizacji informacji obrazowej w laboratoriach fotograficznych usługowych, profesjonalnych, przemysłowych. Wykonuje projekty multimedialne.

W czasie nauki można uzyskać następujące kwalifikacje (specjalizacje):

 

Kwalifikacje:

A.20. Rejestracja i obróbka obrazu


A.25. Wykonywanie i realizacja projektów multimedialnych

 

Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego fototechnik obejmuje następujące przedmioty:

 

  • Podstawy fotografii
  • Techniki fotograficzne
  • Podstawy kompozycji obrazu
  • Procesy fotograficzne
  • Technika cyfrowa w fotografii
  • Techniki multimedialne
  • Urządzenia fototechniczne
  • Marketing i reklama usług fotograficznych
  • Zajęcia praktyczne

 

Praktyki zawodowe: 4 tygodnie = 160 godzin

 

Słuchacz po uzyskaniu kwalifikacji A.20. może uzyskać tytuł fotografa. Nie jest wymagane wykształcenie średnie. A po uzupełnieniu kwalifikacji o A.54. i A.55. może uzyskać tytuł Technik cyfrowych procesów graficznych.

 

Nauka w całym cyklu (wszystkie kwalifikacje) trwa 2,5 roku, tj. 5 semestrów, choć słuchacz może wybrać tylko jedną z nich (wówczas zajęcia trwają krócej). Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.


Możliwość zatrudnienia:
W laboratoriach fotograficznych o różnych profilach, w przemyśle fotooptycznym i optycznym, w przemyśle fotochemicznym i fotograficznym, w przemyśle optoelektronicznym oraz telewizji i wytwórniach filmowych. Ukończenie kursu oznacza nabycie umiejętności koniecznych do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

 


Kwalifikacyjny kurs zawodowy: Kucharz

(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w weekendy)

Kierunek ten przeznaczony jest dla osób lubiących sztukę kulinarną. Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.

 

W rocznym  cyklu kształcenia zdasz egzamin z następującej kwalifikacji:

Kwalifikacja K1.- Sporządzanie potraw i napojów (T.6.)

Przedmioty realizowane w rocznym cyklu kształcenia w zawodzie kucharz:

  • Podstawy żywienia człowieka
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • Wyposażenie zakładów gastronomicznych
  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Organizacja i ekonomika gastronomii
  • Język obcy zawodowy
  • Pracownia gastronomiczna
  • Praktyka zawodowa

Egzamin potwierdzający kwalifikacje odbywa się pod koniec semestru II.

Celem kursu jest zapoznanie uczestników kursu z zagadnieniami dotyczącymi m.in.: planowania produkcji; surowców gastronomicznych; maszyn i urządzeń gastronomicznych; obróbki wstępnej surowców; technik sporządzania dań podstawowych, dań głównych i przekąsek; wypieku ciast; sporządzania deserów i napojów; sporządzanie potraw specjalistycznych; ekspedycji wyrobów kulinarnych.

 

Możliwości zatrudnienia:

Absolwent  kursu kucharz może podjąć pracę w  hotelach, restauracjach i innych publicznych miejscach żywienia, jak też na statkach, w pociągach pasażerskich i domach prywatnych.

 


Technik logistyk

Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna

(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w weekendy)

Logistyk, to idealny zawód dla osób, które cechuje: łatwość w nawiązywaniu kontaktów z ludźmi, umiejętność podejmowania szybkich decyzji, podzielność i koncentracja uwagi, dokładność i odpowiedzialność. Zadaniem logistyka jest dostarczyć właściwy towar, właściwemu klientowi, we właściwej ilości, właściwym czasie, na właściwe miejsce, we właściwym stanie i po właściwych, czyli możliwie najniższych kosztach. W Polsce zaistniało zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu logistyki. Wszystko, co wytworzy przemysł, musi być gdzieś przewiezione, dostarczone, przechowane i tą dziedziną działalności gospodarczej zajmuje się logistyka. Logistyka to przepływ materiałów, informacji i pieniędzy w przedsiębiorstwach i między nimi.

 

Kwalifikacja:

K1- Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w procesach produkcji, dystrybucji i magazynowania- (A.30.)

K2- Zarządzanie środkami technicznymi podczas realizacji procesów transportowych(A.31.)

 K3- Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w jednostkach organizacyjnych (A.32.)

 

Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik logistyk obejmuje następujące przedmioty:

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • przedsiębiorstwo logistyczne w gospodarce rynkowej
  • logistyka w procesach produkcji
  • zapasy i magazynowanie
  • dystrybucja
  • procesy transportowe w logistyce
  • logistyka w jednostkach gospodarczych i administracyjnych
  • język angielski w logistyce

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  • logistyka zaopatrzenia i produkcji
  • planowanie produkcji i dystrybucji
  • usługi transportowo - spedycyjne
  • obsługa jednostek zewnętrznych
  • planowanie przepływu zasobów i informacji

 

Egzamin potwierdzający kwalifikacje :

  • K1 (A.30.) odbywa się pod koniec semestru III
  • K2(A.31.)  odbywa się pod koniec semestru IV
  • K3(A.32.)  odbywa się pod koniec semestru V

Absolwent kursu logistycznego nabędzie następujące umiejętności:

  • sporządzania dokumentów logistycznych,
  • ustalania należności za usługi logistyczne,
  • zawierania umów sprzedaży usług logistycznych,
  • przygotowywania procesu logistycznego,
  • prowadzenia rozliczeń i rachunków ze spedytorami, klientami krajowymi i zagranicznymi,
  • przygotowywania dokumentów związanych z ubezpieczeniem krajowym i zagranicznym towarów i osób,
  • zarządzania zapasami i tworzenia planów dostaw,
  • obliczania kosztów dostawy i podstawowych parametrów wydajności procesów magazynowych,
  • obliczania kosztów magazynowania towarów,
  • organizowania i realizowania procesu zaopatrzenia, magazynowania, transportu i dystrybucji,
  • dobierania środków transportu i urządzeń przeładunkowych w obsłudze łańcucha dostaw,
  • znakowania i identyfikowania towarów w wymianie handlowej,
  • organizowania i realizowania łańcuchów dostaw w logistyce,
  • dobierania opakowań jednostkowych i transportowych,
  • organizowania recyklingu odpadów,
  • prowadzenia działalności marketingowej na rynku usług logistycznych,
  • obsługiwania zintegrowanych systemów informatycznych w logistyce,
  • obsługiwania komputerowych programów użytkowych niezbędnych w pracy zawodowej,
  • zakładania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej,

Możliwości zatrudnienia:

  • w przedsiębiorstwach przemysłowych, handlowych, dystrybucyjnych, usługowych, transportowo-spedycyjnych,
  • jednostkach samorządu terytorialnego

Na stanowiskach:

  • specjalista ds. sprzedaży i prognozowania popytu
  • specjalista ds. planowania zakupów
  • specjalista ds. handlu elektronicznego
  • specjalista ds. logistyki miejskich usług infrastrukturalnych
  • specjalista ds. systemów informacyjnych wspomagających dystrybucję
  • specjalista ds. gospodarki odpadami
  • specjalista ds. planowania produkcji i zapasów
  • specjalista ds. gospodarki materiałowej
  • specjalista ds. pakowania i opakowań
  • specjalista ds. transportu wewnętrznego
  • operatora zintegrowanych systemów informatycznych wspomagających zarządzanie logistyczne

 


Technik rachunkowości

Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna

(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu, w weekendy)

Kurs rachunkowości to idealny wybór dla osób, które lubią liczyć, zestawiać, księgować, zajmować się finansami. Po tym kierunku można zawodowo zajmować się podatkami, korzystać z narzędzi rachunkowości, pracować w dziale finansowo-księgowym w dowolnym przedsiębiorstwie.

Kwalifikacja:

 

K1:  A.36.Prowadzenie rachunkowości

K2: A.65. Rozliczanie wynagrodzeń i danin publicznych

 

Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik rachunkowości obejmuje następujące przedmioty:

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • działalność gospodarcza w branży ekonomicznej
  • podstawy statystyki
  • język obcy w rachunkowości
  • rachunkowość finansowa
  • wynagrodzenia i podatki

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  • biuro rachunkowe
  • dokumentacja biurowa
  • biuro wynagrodzeń i podatków
  • praktyka zawodowa

Egzamin potwierdzający kwalifikacje:

  • K1 (A.36.) odbywa się pod koniec semestru II
  • K2(A.65.).  odbywa się pod koniec semestru IV

 

Absolwent kursu rachunkowość nabędzie następujące umiejętności:

  • stosować narzędzia rachunkowości finansowej i zarządczej,
  • prowadzić rachunkowość w przedsiębiorstwie,
  • dokonywać rozliczeń finansowych,
  • kontrolować dokumenty księgowe,
  • sporządzać sprawozdania finansowe m.in. bilans, rachunek zysków i strat, sprawozdanie z przepływu środków pieniężnych,
  • przechowywać dokumentację księgową,
  • nadzorować terminy spłat zobowiązań,
  • planować działania i przeprowadzać podstawowe analizy w zakresie finansów i księgowości,
  • oceniać kondycję firmy przy wykorzystaniu narzędzi analizy finansowej,
  • obsługiwać komputer i niezbędne komputerowe programy stosowane w księgowości,
  • prowadzić negocjacje,
  • korzystać z opracowań statystycznych i innych źródeł danych,
  • interpretować ogólne prawa ekonomiczne oraz stosować zasady rachunku ekonomicznego,
  • zakładać i prowadzić własną działalność gospodarczą.


Możliwości zatrudnienia :

Absolwent technik rachunkowości może znaleźć zatrudnienie w:

biurach rachunkowo-podatkowych,
• bankach i instytucjach finansowych,
• działach księgowości prywatnych i państwowych przedsiębiorstw,
• firmach ubezpieczeniowych,
• zakładach budżetowych,
• urzędach skarbowych i urzędach jednostek samorządu terytorialnego,
• własnej firmie.

 


Technik rolnik

Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna

 

(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w weekendy)

 

Kwalifikacyjny kurs zawodowy umożliwia osobom dorosłym uzyskanie kwalifikacji zawodowych i dyplomu technika rolnika. To również doskonałe  rozwiązanie dla osób ubiegających się o dotacje unijne.


 Kwalifikacja:

(K.1): R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej

 

Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik logistyk obejmuje następujące przedmioty:

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:

  • Bezpieczeństwo i higiena pracy w rolnictwie
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Technika w rolnictwie
  • Język obcy w rolnictwie
  • Przepisy ruchu drogowego
  • Podstawy działalności gospodarczej w rolnictwie

 

Kształcenie zawodowe praktyczne:

  • Zajęcia praktyczne

Egzamin potwierdzający kwalifikacje K1 (R.3.) odbywa się pod koniec semestru II.

 

Absolwent kursu rolniczego nabędzie następujące umiejętności:

  • wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej
  • prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
  • prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich
  • organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej i zwierzęcej
  • podejmowania decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego


Możliwości zatrudnienia:

  • rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjno-usługowych związanych z produkcją rolniczą
  • urzędach gmin
  • instytucjach służby rolnej
  • indywidualnych gospodarstwach rolnych

rozpocząć własną działalność gospodarczą (gospodarstwo agroturystyczne, ogrodnictwo ekologiczne, marketing produktów rolniczych itp.)